24 Temmuz 2011 Pazar

Eyvah eyvah....:/)

Dün akşam bizimki arıları şileden yükledi yola çıkdı. Hacı abinin de hastası var gelemeyebilir durumları olunca ölmedik be deyip adam tutma yükle gel dedik. Fakat haci abi bana kıyamadı gelmiş:) iyikide gelmiş gece 02 00 de arı indirmişler. Sabah 08 00 baskına gittim:) resimdende anlaşılacağı üzere maskeyi giymiş katları koyacaklar. Beni görünce kıvırıyor dedim koyalımda sonra gider kahvaltı yaparız. Bir çırpıda hazır katla yerlerine kondu.
Geldi bahçeye demezmi "eyvah eyvah" bahçede meyve yok:) yav dedim nasıl yok olur bırakdım sana biraz erikden gel:)
Tesadüfe bakınki en tepedekiler kalmış kedi gibi tırmalar durur ağacı ama eyvah eyvah uzanamaz ba:)

Eyvah eyvah deme sırası bende uzandı ba:)
Tam fark etmedi derken hacı abi bizimkine şeftaliyi buldurdu:( sanki üstüne vazife:)


Bizimki başlıkda geçen filmi izlemiş gülmekden kırıldık bütün gün:) tam benim durumum:) resimlerde görülenler tam organik her türlü çalışır:)

21 Temmuz 2011 Perşembe

Temmuz ayı çalışmalarım...

Bu hafta senelık ızındeyım. Eskı ana kutularımın destekcısı olan depo kovanımı yenı sısteme ddonusturmeye karar verdım.Yenı kutularımda malum yarım ballık ıcın olan plastık yanak cıtalarından kullanıyorum. Önce iki kutuyu sırt sırta zımbaladım ve altına ana ızgarası koydum.

Anayıda üst kata aldım ıkı tanedde yavrulu cerceve yanında verdım kalanı ham petek. 21 gün sonra işlem tamam olacak.


Bu arada kafesde beklettiğim eşleşmemiş analar var.
Bir gün önceden uyuttum. Ertesi güne işleri var :)
Unutmadan trakyada bızım orası gıbı gec ekılen yerlerde aycıceklerı actı. Duyan duymayana soylesın:)

15 Temmuz 2011 Cuma

Ana değiştirme operasyonu bir bir berabere:(

Bu cuma itibarıyla bir hafta izne ayrıldım. Bahçede ve arılarımda işlerin yoluna girmesiyle dinlenebileceğim bir hafta geçireceğimi umuyorum. Tabi akşam üstü bizimki ile konuştum. "Aaa ne tesadüf bende 10 gün izin aldım arıları ayçiçeğine getiriyorum" diyor.Allah sonumuzu hayr etsin. Başa gelen çekilir diye boşa denmemiş herhalde hoş dense ne olurki:) başa geldi bi kere çekecez:( Baktım bu gün ayçiçekleri de açmaya başlamış dedim gel açmışlar demezmi ben muhtardan haberi aldım senden önce:(


 Katsız olan koloni karnıol anayı beslememiş herhaldeki ölmüştü kafesde. Eski anayı saldım tekrar. Koloni bir kendine gelsin yumrtalar atılsın stres geçsin operasyonu tekrarlayacağım. Tahminime göre 7 gün beklemenin sonucu oluştu bu durum.
Katlı kolonide ise işler yolundaydı. Her iki anada hayattaydı. Karniol ana salındı kovana. Eski ana ise malesef:( halledildi. Tekrar ızgara konuldu ve bigudilerde yerleştirildi. Bu arada fotoğraflamayı unutmuşuz bigudilerde de bir kayıp var 5 ana yaşıyor. Pazartesidden itibaren doğumlarını takip eden yedinci günleri dolacak ve sırayla her gün bir tanesi özel işleme tabi tutulup kutuya verilecek. Hayırlısı olsun diyelim başarılı olursak uygulamalarımızda ne mutlu bize.

11 Temmuz 2011 Pazartesi

Başlatıcı koloninin anasını kaldığı yerden devam ediyor...

Bu hafta cuma akşamı geç gittim arılığıma ve bir şey yapamadım. Cumartesi ilk işim geçen hafta anasını iki günlüğüne ayırıp meme besletip sonra geri verdiğim koloninin durumuna bakmak oldu. Ana harıl harıl çalışıyor. Ohh be dedim işte bu kadar. Az kolonisi olanlar bile hiç bir koloniyi gözden çıkarmadan ana arı üretebilecekler. Hatta dahada önemlisi diyelimki bir koloninin anasını beğenmiyorsunuz bunu değiştireceksiniz. Elinizde de iki tane koloni var. Anayı öldürüp kendisinin ana yapmasını bekleseniz o koloni o sene bal vermeyecek. Halbuki napıyoruz bu anayı ıkı gunluğune bir iki çıta arıyla koloniden uzaklaştırıp bu kolonide yaptığınız larva transferini başlatıyorsunuz. Başlanan memeleri bir gün sonra diğer koloniye kat atıp ana arı ızgarasının üst kısmına vererek besletiyorsunuz. Başlatıcı koloninin anasınıda geri veriyorsunuz. Bu ana yoluna devam ediyor. Malum memelerdeki ananın çıkması eşleşmesi yaklaşık 30 gün sürecek. Bu sürecde koloni yoluna devam ediyor. Memeler kapandımı bir çıta arı bölüp verin. Ana eşleşip gelince istemediğiniz anayı imha edip bu yeni anayı koloniye verin. Böylece bu koloni duraksamadan işine devam etmiş olacaktır. Balını yerken beni hatırlarsınız artık:)
Benim eski tip ana kutularımın çıtalarını depoladığım kovanımda da işler almış başını sona dayanmış. Kardeşime dedim sana karakovan balı çıkarayım. Arkada bulunan dalaklarda bal vardır diye açtımki hepsi yavrulu:( haftaya bunu yeni sistem kutu çıtalarına dönüştüreceğim.
Bizim yeni anamız 85 numaralı kızımıza yeni bir kovan yaptım. Elimde 2,5 cm lik hafif ağac malzeme (köknar sanırım) vardı. Malum terasda olacaklar kendileri ya indirip çıkarmakda sorun yaşamayalım diye  bu malzeme iyi oldu.
 Koloni tarafından yeni kabul edilmiş analar yavru kapatmadan taşınırsa kesilme olasılıkları yüksek oluyor. Bu nedenle ya yavru kapatmaları beklenmeli yada kafese alınmalılar. Bu nedenle yavru kapatana kadar İstanbulda tutmuş idim kendilerini. Beş çıtalı ruşette aldım geldim ve yeni yerine aktardım.

Akşam üzeri sıra bizim saldırgan kolonilere geldi:( Geçen hafta kendileri malum beni yemiş bitirmişler kol saatimi dahi takamaz duruma getirmişlerdi:( Allahdan kimse görmedi yazın sıcağında kat kat giyinip işlemi başlattım. Önce analarını bulup kafesledim. Tabi ananın tutulması ve kafeslenmesi eldivenle olmuyor gene payımıza düşeni aldık:(
Daha sonra bu senenin üretimi olan ana arılarımdan birini kafesleyip orta kısma bir uca saldırgan anayı diğer uca sakin anayı kafes içinde koydum. Bu pozisyonda 3-4 gün bekleyeceklerdi ama şartların zorunlu kılması sonucu olarak bir hafta beklemek zorundalar sonra saldırgan ana alınıp sakin ana bırakılacak. Bu yöntemi uyguladığını ve başarılı olduğunu söyleyen yabancı bir siteden öğrendim.Adını hatırlamıyorum sitenin ama burayı tıkladığınızda ulaşabilirsiniz:)
Aynı işlemi katlı koloniye (ki asıl kinlendiğim oydu) de uyguladım.
Anaları alınan kutulara bir gün sonrası geçen haftadan yapmış olduğum ve kapanmış olan memelerden verdim.
Evet geçen hafta yapmış olduğum larva transferi memeleri kapanmışlar. Kutuların dağıtımını tamamladıktan sonra kalanlar bigudi içine alındılar.
Bizimki beni hacıyla birbirimize düşürecek arada biz telef olacaz diye korkudan haber yapmıyordum ama aşağıda görüleceği üzere bu haftada üç tane deneme daha korkula korkula yapıldı.
Biliyorum benim aletim daha kibar ve kullanışlı olması sebebiyle ustam biraz burulacak ama napalım gerçek aşağıda işte. Sadri abi sende kibar adamsın sana anca bu yakışır dedi ve bunu bana verdi.
Asıl önemli haber sona kaldı. Benim oralarda ayçiçekleri bu haldeler. Hemde resimde görülenler deniz seviyesinde ve yakın olanlar. Bu sene yağmurlardan dolayı çiftçi geç ekebildi ayçiçeklerini sonuç olarak açmalarına en az iki hafta var.

4 Temmuz 2011 Pazartesi

Horoz öttü...:)

Bendeki en yaşlı damızlık olan 61 numaralı ana arı cuma günü son çıtada zar zor yürüyerek geziniyordu.
Aynı kolonide ikinci ana çıkmış yumurtaları döşemiş. Pazar günü böleyim dedim baktım 61 yerde sürünüyor. Arılar ağızlarıyla itiyor çekiyorlar ama sonuç kesin bilinen son olacak gibi bir görüntü var. Malum kural birileri geliyor birileri gidiyor bu kaçınılmaz bir durum.
Bu sene gelen 85 numaralı damızlık saf ana. Geldiğinden beri balkonda tutuyorum aman bir aksilik olmasın diye.
Sonuç olarak bu gün baktım yavru kapatmış. Meme kontrolüde tamam. Artık hafta sonu yazlığa gidebilir.
Bu hafta işlere ana kutularımın kontrolü ile başladım. Ham petekli çerçeve takviyesi yaptım. Besledim vs.
Ayçiçekleri henüz 50-60 cm yani bizimkinin gelmesineçok var. Bütün planlamalar onun gelişinde bahçede bir şey bulamaması üzerine kurgulandı ya şu anda salatalıklar olgunlaştı:)
Tabi benim horozda öttü. Ali bey Fatih kardeşimin dondurmasına, maden suyuna sulanıp dururken horozda aşağıdaki filmde görüleceği üzere kafa tutuyor:) hayvan iştesana yedirmezler anam der gibi garip bir ses çıkarıyordu ama hayırlısı allahdan.

Görmüşüz kurs almışız eğitim ya ana arı üretimi hızlandı. Bu haftada üç tanesini kurcaladım:( bakalım sonuç ne olacak. Kurcalanacak ana içinde 12 tane daha transfer yaptım. Hepside tutmuşmu ne. Burada yeni bir yöntem denedim. Malum başilatıcı kolonide bir gün beklemesi yeterli dediler; bende de bir oğul vardı yaklaşık 5 çıta arılı onun anasını aldım indirdim iki çıtaya transferleri verdim ertesi günü bu halde aldım ve anasını geri verdim. Anlayacağınız bu koloni hiç tökezlemeden yoluna devam edecek. Tutan memelerde katlı bir koloniye verildi.haftaya icaplarına bakılacak.
Aşağıdaki kız 61 numaralı ananın kızı. Beş çerçevede ruşetteydi baktım sıkışmış normal kovana aktardım. Bu ve diğerleri çok önemli zira arılıkda çeşit olması gerekiyorki genetik problemler ortaya çıkmasın.

Aşağıda gördüğünüz körük hep yabancı sitelerde görmeye alışkın olduğumuz şekilde olanlardan. Güner Kayral' ın sitesinde gördüm ve aldım. Önemli bir özelliğide içindeki ızgara sabit değil çıkarılabiliyor. Anlayacağınız kışın oksalik buharı uygulamaları içinde biçilmiş kaftan tarzı bir körük. Bu konu Ali Şekerli abimiz tarafından daha önce işlenmişti.


Bu haftalıkda bu kadar.