25 Haziran 2012 Pazartesi

Meyve hasadı aceleye geldi ama kurtardık:/)

Bu hafta ilginç bir olay yaşadım. Benim bahçede hiç bu kadar fazla bambus arısı görmemiştim. Lavanta çiçeklerinin üzerleri bambus arısı kaynıyordu. Üç tanesini bir  resim karesine sığdırabildim.


Artık işler yavaşladı. Arılar sıradan ve olmasada olur cinsinden bir kontrole tabi tutuldular.

Kuluçkalıklarda meme kontrolü yaptık ama işte laf olsun bu saatten sonra ne memesi yapacaklarsa..

Bölmelerim ise her ne kadar evveli haftalarda kapalı yavrulu çıtaları bala çalışanlar için alınmış olsalarda iyi gidiyorlar..

Bahçemdeki meyveleri acele bir şekilde topladım:/(  diyeceksiniz derdin neydi:/) ahh ah denecek türden dert işte. Biri aradı bu sene gelmeyecekdim ama bakarsın bir gün damlarım fikir değiştirdim geliyorum:/( neme lazım işi sağlama almak lazım deyip ne var ne yok topladım.

Buda Erzincanlı Vecdi abimizin bana geçen sene yolladığı kasnak çıtalı kovan. Bu sene bir koloni silkeledim ve işler tıkırında. Ayçiçeğide açarsa vayki vay tutabilene aşk olsun.


İşler durunca yazıda az oldu ama napalım bundan sonra bir şeyler olur elbet.

18 Haziran 2012 Pazartesi

Bahçemdeki güller bile sarı kırmızı:/)

Bu hafta sonu bahçemdeki özel güllerimden biri açtı.
Renklerinden dolayı bizim ustaya hediyemdir. Masaüstü arka planı olarak kullanabilir:/)

Cumartesi sabahı Terzi Ahmet abimize uğradım demezmi bak oğul nereye girmiş diye:/) Eski hurdaya ayrılmış tahta parçalarının arasına girmiş inekler, 5-6 tanede dalak indirmişler.

Bu hafta aşırı rüzgar vardı cumartesi hiç arı açmadım. Pazar günüde hava aynı fakat bir hafta daha beklemeye tahammülü olmayan işlerimi bitirmek zorunda kaldım. Geçen hafta tel ile ayırdığım kolonilerimi birbirlerine kokuları alışmışlardır deyip birleştirdim.

Üstte kalan ve anasız olan kolonide meme kontrolleri yapıldı. Bayağı meme yapmışlar. Hepsi kesildi.

Üst kattaki musluğa alışkın inekler hala direniyorlar girmek için.

Erkek çıtaları kesildi.

Etraf kurumaya ve yangına müsait hale gelmeye başladı. Hoş benim arılıkdaki otları düzenli biçiyorum ama çevrede bayağı ot bulunmakta. Bu nedenle bir tenekeye 10-15 cm kadar su doldurdum körüğün içindeki külleri işim bitince buraya döküyorum. Sönüp sönmediği konusunda tereddütüm kalmıyor artık.

11 Haziran 2012 Pazartesi

Ayçiçeği bal akımına az kaldı.

Zaim abimizi tanırsınız, Ali bahseder görüntülerini bloğunda zaman zaman yayınlar işte onun yazlığında bir semaver görmüş idim; oldukça kullanışlı, su haznesi açılabiliyor ve temizlenebiliyor, demlik su buharı çıkışına konuyor yani kararmıyor. İşte geçenlerde bir markette buldum ve oldukça ucuz bir fiata aldım:/) şimdi ucuz dedimde bizimki diyecek  pinti herif diye:/) bu hafta sonu ilk heves konu komşuya odun ateşinde çay ziyafeti verdim.:/)


Bu haftanın en önemli işlerinden biri yaklaşık 1-temmuz-2012 de başlayacak olan ayçiçeği balına hazırlık yapmakdı. Bu amaçla bu senenin bölmelerinin elinde ne kadar kapalı çıkmak üzere olan yavrulu çıta varsa aldım ve bala çalışan kovanlarıma verdim. Bu gözlerden çıkanlar 20 gün sonra tarlacı olacaklar ki oh oh...:/)

Geçenlerde çıtaya monte ettiğim yumurta atılmış bir dalak vardı çıtaya yapıştırılıp örülmeye devam edilmekde.





Dut ağacından bu sene ilk kez dut yiyorum..Vecdi abimizin yolladığı fidanlar dölleme konusunda tahminen etkili oldu. Zira yaklaışık 10 yıllık ağaç ilk kez bu sene meyve verdi.

Cumartesi sıcakdan bunalıp balkonda ustayla telefon muhabbeti ediyorum önümdeki elektirik teline konmuş olan bir serçede etrafa nağmeler yapıp bu hareketi arka arkaya tekrarlıyordu:/)


Bu haftanın en paha biçilmez olayı ise sevgilimle deniz sezonunu açmış olmamdır.


İki adet kolonimi ise birleştirdim. Haftaya kadar bu telli ayraç ile çalışacaklar.



Üstteki koloninin anaları alındı alttakilerin anaları yerinde kaldı. Herkes kendi musluğundan çalışacak haftaya mülaki olacaklar:/)


Kaamürselli arıcı Adem Yamak abimizin oğlu küçük arıcı Emin Yamak illede dr amcama ana arı ruşeti yollayacam deyince bende cuma günü haremden bir adet ruşet ve bir adette minik ana kutusu aldım.


Ruşet güzel tasarlanmış. İkiye bölündüğünde üçer çıtalı oluyor ve arılar her iki tarafdaki musluklardan çalışabiliyor.


bölme kalktığında ise 7 çıtalı bir buyuk ruşet oluyorki bizim ustanınkilerden hem kullanış olarak hemde kalite olarak çok çok ilerde.


örtü tahtasının üstundeki iki adet şuruplukda güzel düşünülmüş. Adem kardeşim seni bende çok sevdim (benim şirin dede resmimi çok seviyormuşda) hep böyle babana baskı kur inşallah yakında yüzyüzede tanışacağız.

4 Haziran 2012 Pazartesi

Bu hafta yatmakdan yoruldum:/(

Bu hafta arılarda kısa kontrollerle yetindim. Erkek çıtaları örülmekde ve ana yumurta atmaya devam ediyordu. Haftaya kapananlar kesilecek.


Bu sene makineden çıkan civcivler dışarı atıldılar. Yerleri denişlemiş oldu ve güneş ışığından yararlanmaları sağlandı. Gurk tavuklarada müdehale edildi va yumurtalar altlarında alındı. Kış günü civciv cıkarmışlardı yaz sıcağında çuvalladılar.

Bahçemdeki lavanta çiçeklenmeye başladı.

Açmak üzere olan bir lavata çiçeği. Arılarım bunu çok seviyorlar.

Mayıs ayı bol yağmurlu olunca böğürtlenler coştu. Bulunduğum bölgede dönümlerce var. Bakalım ne olacak.

Böğürtlen çiçeği arıların oldukça sevdiği çiçeklerden.

Bu sene vişneye aşı yaptığım kiraz tuttu..

Aşı bandını söktüm. Görüldüğü gibi aynı kalınlıkdaki kalem ve anaç çapraz kesilip aşı yapıldı. Aşı yeri koli bandıyla bağlandı ve üstüne silikon çekildi.

Bu hafta bizim usta çok çalışıyor. Kestaneye gidecekmiş. Nisbet edder gibi olacak ama:/( ..bende tam tersi yatımda yattım:/)